Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Τι να δείτε στο Καλαπόδι


Το μνημείο που πρέπει οπωσδήποτε να δει ο επισκέπτης είναι τα ερείπια του Ναού του Απόλλωνα των Αβών. Ο ναός, ο μόνος μυκηναϊκός στο νομό Φθιώτιδας χρονολογείται από την εποχή του 1200 π.χ. και ήταν σημαντικό ιερό της περιοχής και πάνω στο αρχαίο σταυροδρόμι που οδηγούσε από την παραλία του Ευβοϊκού (Δαφνούσιοι) και το βορά (Οπούντιοι) προς το νότο (Ορχομενός) και δυτικά (Δελφοί). Ο χώρος αναδείχθηκε με ανασκαφή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου σε συνεργασία με την ΙΔ.ΕΠΚΑ Λαμίας το 1975-1982 και κυρήχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος με το (ΦΕΚ.801/2/30-09-1991). Στις ανασκαφές, μεταξύ άλλων, βρέθηκε άθικτος βωμός με όλα τα σκεύη της τελευταίας θυσίας και χάλκινος κούρος χρονολογούμενος περί το 500-490 π.χ., μοναδικά ευρήματα ως τώρα στον ελλαδικό χώρο, τα οποία σήμερα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Λαμίας. Από τους επιστήμονες που συνεχίζουν την ανασκαφή για τρίτη δεκαετία, έχει χαρακτηρισθεί «ο χώρος των εκπλήξεων». Πρόσφατα ήλθαν στο φως πολλοί επάλληλοι ναοί κτισμένοι ο ένας επάνω στα ερείπια του προηγούμενου. Ανακαλύφθηκαν μεταξύ άλλων: τροχοί άρματος αφιερωμένου στον Απόλλωνα, διπλή ράμπα εισόδου στον ναό, πλήθος κτερίσματα κ.τ.λ. Ο ναός προκύπτει ότι είναι ο μη ανευρεθείς έως πρόσφατα ναός-μαντείο (ένα από τα 4 μεγαλύτερα της αρχαιότητος) του Απόλλωνα των Αβών. Σε αυτό συνηγορούν και ανασκαφικά ευρήματα σχετικών επιγραφών (όπως σε πρόσφατες παρουσιάσεις αναφέρθηκε από τον προϊστάμενο των ανασκαφών, Καθηγητή κ. Dr. Wolf-Dietrich Niemeier).

Συγκεκριμένα, ο κ. Niemeier αναφέρει:


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Το Ιερό του Απόλλωνος των Αβών (Καλαπόδι)
W.-D. Niemeier

Περίπου ένα χιλιόμετρο δυτικά του Καλαποδίου βρίσκονται τα ερείπια ενός αρχαίου ιερού, που πρώτος εντόπισε ο περιηγητής George Wheler το 1682. Συστηματικές ανασκαφές διενεργήθηκαν μεταξύ του 1973 και του 1982 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, υπό τη διεύθυνση του R. Felsch. Μεταξύ του 1976 και του 1982 η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Φ. Δακορώνια, Προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λαμίας. Οι έρευνες εστιάστηκαν στο κέντρο του ιερού, όπου αποκαλύφθηκε τμήμα της θεμελίωσης δύο ναών, του βόρειου και του νότιου, και των προδρομικών τους κτηρίων. Οι ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου άρχισαν εκ νέου το 2004, υπό τη διεύθυνση του W.-D. Niemeier. Η νέα έρευνα επικεντρώθηκε στον χώρο του νότιου ναού, τμήμα του οποίου ήλθε σταδιακά στο φως μεταξύ του 1978 και του 1982, δηλαδή τη χρονιά της προσωρινής διακοπής των ανασκαφών. Έπειτα από την καταστροφή του ιερού από τους Πέρσες κτίστηκε μόνον ένας νέος βόρειος ναός και έτσι οι παλαιότερες φάσεις του αρχαϊκού νότιου ναού δεν διαταράχθηκαν και μπορούν να μας προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για την αρχαιότερη ιστορία του ιερού (βλ. Eικ. 1 πιοπάνω).
  
Τίτλος
Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

Διευθυντής: Prof. Dr. Dr. h.c. W.-D. Niemeier
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μπορείτε να δείτε τις ανασκαφές σε video του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου εδώ:
http://www.lisa.gerda-henkel-stiftung.de/beitraege?what=tag&search_tag=Kalapodi


Μπορείτε επίσης να δείτε:
Α) Αρχαία ερείπια: I) Νεολιθικός Οικισμός της Αγίας Ειρήνης με Ερείπια εποχής 7000-3700 π.Χ. II) Προϊστορικοί τάφοι της περιόδου 1600-1100 π.Χ. και 2100-1600 π.Χ. III) Κάστρο Καλαποδίου με οικισμό της μεσοελλαδικής εποχής 2100-1600 π.Χ. (τοπική ονομασία: Σουβάλα)


Β) Βυζαντινά μνημεία: I)Ερείπια Μεσαιωνικού οικισμού στη θέση «Βάλτετσι». II) Ναός «Ζωοδόχος Πηγή», Βυζαντινό Μνημείο των αρχών του 1500 με Αγιογραφίες, Πρόναο και ενσωματωμένα τμήματα που ανήκαν στο Ναό της Ελαφηβόλου Αρτέμιδος. Ηταν ο Καθεδρικός Ναός του παλιού χωριού Βάλτετσι. Βρίσκεται υπό την εποπτεία της Ζ’ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας. III) Ναός «Αγία Τριάδα» Νεότερο Μνημείο 80 ετών με ενσωματωμένη στο κτίσμα αρχαία επιγραφή. IV) Ναός «Μεταμόρφωση Σωτήρος» κτισμένος στα ερείπια  παλαιότερου ναού. Συμπλήρωμα στο ναό αυτό είχαν κτίσει οι Οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821 Διοβουνιώτης και Πανουργιάς για ευόδωση του Αγώνα. V) Ναός «Αγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος», Βυζαντινό κτίσμα του 17ου αιώνα με οκταγωνικό τρούλο στηριγμένο σε τέσσερα τόξα και ενσωματωμένα σπόλια από τον παρακείμενο ναό. Βρίσκεται υπό την εποπτεία της Ζ’ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας. VI) Ναός «Κοίμηση της Θεοτόκου»,  κτίσμα των χρόνων της Τουρκοκρατίας. VΙΙ) Ναός «Αγίου Γεωργίου», κτισμένος στο κοιμητήριο του Καλαποδίου. Πρόκειται για Κτίσμα του 1895 με ανάγλυφη μορφή του Αγίου Γεωργίου και ενσωματωμένα αρχαία Τμήματα. VIII) Ναός «Αγίου Αθανασίου»(ο πρώτος καθεδρικός ναός του Καλαποδίου). Μονόχωρος, επιμήκης Ναός με δίρρηχτη κεραμοσκεπή στέγη, κτίσμα του 1700, με τοιχογραφίες και Αγιογραφίες. Βρίσκεται υπό την εποπτεία της Ζ’ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας

Ακολουθούν φωτογραφίες από τους Ναούς και τα εξωκκλήσια του Καλαποδίου.

Εντός Καλαποδίου:

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ο Καθεδρικός ναός του Καλαποδίου


Ο Βυζαντινός Ναός του Αγίου Αθανασίου, στο κέντρο του Καλαποδίου.
Διαθέτει Βυζαντινές τοιχογραφίες και τελεί υπό την εποπτεία της 24 Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων


Ο Αγιος Γεώργιος, ναός του κοιμητηρίου


Η Αγία Ειρήνη

Εξωκκλήσια στην ευρύτερη περιοχή του Καλαποδίου:
Ευρισκόμενα σε διαφορετικές θέσεις γύρω από το Καλαπόδι, είναι προσπελάσιμα τόσο με αυτοκίνητο όσο και με ωραίους δρόμους περιπάτου ή/και ορεινού ποδηλάτου μέσα από το μαγευτικό ημιορεινό τοπίο.


Οι Αγιοι Απόστολοι, Βυζαντινός Ναός υπό την αιγίδα της 24 ΕΒΑ, δίπλα στον Αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Απόλλωνα των Αβών και της Ελαφηβόλου Αρτέμιδος, αποδεικνύει τη Θρησκευτική συνέχεια στην περιοχή, από τους προϊστορικούς χρόνους έως σήμερα.


Ο Προφήτης Ηλίας με ωραίο στέγαστρο για μια ανάπαυλα της συντροφιάς και πανοραμική θέα σε όλη της περιοχή
Οι Αγιοι Ταξιάρχαι, με το ωραίο αλσύλιο


Η Παναγία

Η Αγία Παρασκευή


Η Παναγία στην περιοχή "Βάλτετσι"

Ο Αγιος Δημήτριος

Η μεταμόρφωση του Σωτήρος

Η Αγία Τριάδα


Σας περιμένουμε στο Καλαπόδι να σας φιλέψουμε
και να το εξερευνήσετε...